Segons la Federació Mundial de Musicoteràpia (2011) es defineix la nostra activitat com «l’ús professional de la música i els seus elements (…) per optimitzar la qualitat de vida i millorar la seva salut i benestar físic, social, comunicatiu, emocional, intel·lectual i espiritual».
Amb aquesta base, la consigna més rellevant del nostre treball musicoterapèutic és aconseguir afavorir al benestar complet de cada usuari, i ho portem a terme cuidant i treballant les quatre principals àrees:
En la vessant física, fomentem la participació activa a les activitats i en relació amb els instruments i altres recursos que proposem. Treballem el seguiment i manteniment del ritme, l’equilibri, l’exercici suau de les extremitats, la motricitat fina i gruixuda, entre altres, amb premisses lúdiques i divertides.
En l’àmbit emocional, treballem les emocions per afavorir la seva expressió i validació, tant d’experiències passades (la vida individual de cadascú), tot allò que senten i viuen al present, com de les expectatives i esperances de futur.
En el plà cognitiu , estimulem l’atenció, l’orientació, la memòria, el llenguatge, etc. Profunditzant segons les necessitats individuals de cada usuari o a nivell grupal, fomentant el desenvolupament de la imaginació i creativitat alhora que treballem el contacte amb la realitat i el moment present.
I en l’àmbit social, treballem la identitat personal, l’autoestima i l’autoacceptació, el sentiment de seguretat i d’optimisme, alhora que es fomenta la integració i enfortiment de sentiments de pertinença al grup i la creació i/o recolzament de xarxa social.
Els objectius fixats per desenvolupar aquest projecte es focalitzen en estimular als usuaris treballant amb els records, els somnis i les vivències individuals, treballar per recuperar o mantenir funcions físiques i cognitives així com l’autonomia, experimentant amb la música com a forma d’expressió verbal i no verbal, a través d’instruments, la veu, recursos audiovisuals i altres mitjans interdisciplinaris.
Les activitats es desenvolupen setmanalment, alternant sessions grupals amb grups reduïts per potenciar la participació i les relacions interpersonals, i amb sessions individuals on l’usuari és protagonista de l’activitat, fomentant un espai segur i terapèutic on cadascú pot expressar-se lliurement i treballar així de manera personalitzada aspectes de la vida de cada resident.
Marina Ramos
Musicoterapeuta de la FUNDACIÓ ANTÒNIA ROURA